Karakovan Balı Nedir?

Karakovan balı hiç bir insan elinin değmediği arının tamamen kendi yöntemiyle mumunu dahil kendsi ördüğü ilker sepet kovanlarında üretilen baldır. Karakovan balımız dünyada eşi görürmemiş bir yöntemle sınırlı miktarda eskiden dedelerimizin ilkel sepet örme kovanlarında üretilmektedir. Bu sepet örme kovanları halen tercih etmemizin en büyük sebebi bu kovanlarda üretilen balın peteği çok ince ve yumuşak olması ve tüketildiği zaman insanın ağzında balla beraber eriyip gitmesidir. Balı gibi peteğide son derece şifalıdır Osmanlı dönemde de Pervari Karakovan Balı gıda olarak değerlendirirmemiş , ilaç statüsüne alındığı bilinmektedir. Bu açıdan ilkel örme sepet karakovan balımızı ilaç niyetiyle yenmelidir. Balın kalitesini gösteren prolin değeri 1000-1100mg/kg gibi çok yüksek olup, bu yönüyle değerlendirirdiğinde Anzer Balı’yla yarışabilecek seviyededir.Dünyada 1000 prolinin üzerine çıkan fazla bal yoktur.

Pervari Balının Önemi

Siteyi açmak için tıklayın

Etiketler: , , ,
9 Şubat 2016 tarihinde eklendi.
Website Screenshots by PagePeeker